Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2008 00:25 - Независмостта на България!
Автор: ha7e Категория: Други   
Прочетен: 1037 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.09.2008 02:11


Честит празник, българи!

***
моят коментар?
     Независимостта за времето си е била чиста формалност, така или иначе Фердинанд е следвал собствени интереси. (малко или много) те са били една от причините да подпише манифеста.
     Независимостта в момента е изгубена.
     Независими сме до толкова, до колкото ни е позволено. Нито страната, нито народа са напълно и изцяло независими. И не ви говоря за морална зависимост, за правни граници или за финансов лимит. Ние сами си създаваме тази зависимост - сами се оковаваме, сами врътваме ключа, докато сме в клетката, сами късаме собствените си манифести за независимост.
     Не е ли време да престанем?

***

МАНИФЕСТ НА КНЯЗ ФЕРДИНАНД ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ

"По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна.

Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги — бел. съст.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България — свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие. Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.Да живее свободна и независима България!Да живее българският народ!"22 септемврий 1908 год.Фердинанд I





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив